Last van Kerststress?

Kerst! Voor de één de mooiste tijd van het jaar, genietend van al die gezelligheid met familie en vrienden, lekker koken, het huis mooi versieren van binnen en van buiten, cadeaus uitzoeken voor je geliefden, lachen, liedjes zingen bij de kerstboom, dolgelukkig zijn…

Maar… Wat als je daar eigenlijk helemaal niet van geniet? Wat als je bij de zoveelste kerstreclame op tv denkt pfff daar gáán we weer… Je checkt je social media en ziet al die perfect gedekte tafels, de lekkerste gerechten die ‘maar’ een uurtje of 6 tijd kosten, de allerleukste cadeautips, ook nog zelf ingepakt met het mooiste cadeaupapier…  En jij denkt alleen maar Hoe moet ik dit in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Wie nodig ik wanneer uit? Heb ik de boodschappen wel op tijd in huis? Moet ik écht zo’n uitgebreide maaltijd koken? Ben ik geen cadeautjes vergeten? Is het huis wel leuk genoeg versierd? Heeft iedereen het wel gezellig?

All I want for Christmas … is onder mijn lekkere warme deken kruipen en wachten op het nieuwe jaar.

Dan is het wel duidelijk: je hebt last van kerststress! Maar wees gerust: je bent absoluut niet de enige.

Waar komt toch die stress voor de feestdagen vandaan?

Bij de feestdagen is er een algemeen idee van ‘gezellig samenzijn’. Maar wat is dat eigenlijk?

Wanneer is iets ‘gezellig’? En heb je daar zelf eigenlijk wel grip op?
De één heeft een heel andere invulling bij ‘gezelligheid’ dan de ander. Waar jij misschien vooral uitkijkt naar ‘even niets moeten en gewoon bij elkaar zijn’, kan een ander niet wachten om – geheel volgens traditie – het gourmetstel op tafel te zetten en daarna een potje monopoly te spelen.

En dan heb je ook nog het ‘samenzijn’. Wil jij wel met jouw (schoon)familie samenzijn?
Voor de één een volmondige ja, maar een ander zit daar misschien helemaal niet op te wachten. Bovendien zijn er ook mensen die helemaal geen partner of familie om zich heen hebben. Zij hebben helemaal een ander idee bij ‘gezellig samenzijn’.

Je merkt het al: een leuke kerst is voor iedereen anders.  

Je legt jezelf druk op

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Dat was het fijne aan die Covid-tijd, toen mochten we niet zoveel, dus was het al snel goed…” En dat is eigenlijk wel bijzonder.

Blijkbaar is het dus erg moeilijk om zélf aan te geven wat je wil (en wat je niet wil).

Realiseer je goed: we leggen onszelf die druk op. We wringen ons in allerlei bochten om het iedereen naar de zin te maken. Maar weten we eigenlijk wel wat de wensen zijn van anderen? Of gaan we af op de perfecte plaatjes op TV en social media?

Spreek je wensen uit

Als we nou eens naar elkaar zouden uitspreken wat we het allerliefste zouden willen met de feestdagen, zonder oordeel. Het maakt niet uit wat en met wie.

Waarschijnlijk zijn niet alle wensen haalbaar, zijn er wensen tegenstrijdig aan elkaar en kunnen jullie dus niet aan alle wensen voldoen.

Maar door het uitspreken van je eigen verwachtingen én die van een ander te weten, zie je waar de gulden middenweg ligt, maar ook waar jullie wensen – misschien verrassend – overeenkomen.

Want misschien zit je schoonmoeder helemaal niet te wachten op een uitgebreid diner en is een lekkere soep met broodje ook prima. Scheelt een hoop als jij niet zo dol bent op koken.

Denk in mogelijkheden

Bij de School voor Werkgeluk is het bijna een mantra geworden ‘Denk in mogelijkheden’. Er is namelijk altijd een oplossing te vinden. Dus zorg dat je helder krijgt wat jouw eigen wensen zijn en bespreek de verwachtingen met elkaar. Geen feestdag is het waard om er veel stress van te hebben en er nog dagen van te moeten bijkomen.

Enne… vergeet die sociale media. Het is geen wedstrijd wie de mooiste kerstboom heeft of de grootste stapel cadeaus, of de leukste familiefoto waar iedereen perfect op staat.

Maak fijne en warme herinneringen, dat is waar kerst écht om draait.

Heb je toch graag nog wat hulp bij het ‘stressbehendig’ worden?

Dan hebben we iets tofs voor je: Met Stressbehendig – Het Spel geeft werkgelukcoach Laura je duidelijke tips en adviezen rondom stress. Zo helpt ze jou – met de juiste interventies – met het verlagen van stressgerelateerde klachten en het vergroten van je veerkracht..

Gerelateerd

Hoe stress werkt in je voordeel

Dat klinkt vreemd, vind je niet? Het woord ‘stress’ heeft zo’n negatieve lading, dat we het koste wat kost proberen te vermijden. Want stress associëren we met een […]

Lees verder

Slim samenwerken in een bijzondere arbeidsmarkt

‘Slim samenwerken’: een onmisbare trend, zeker in een tijd met een – zacht gezegd – bijzondere arbeidsmarkt. Organisaties worstelen steeds meer met het vinden en behouden van personeel […]

Lees verder

Zichtbaar met werkgeluk bezig zijn

“Vind jij aandacht voor werkgeluk in de werkomgeving belangrijk” Ja natuurlijk! Kun je je voorstellen dat nog geen 10 jaar geleden de gemiddelde ondernemer deze vraag heel anders […]

Lees verder