Hoe stress werkt in je voordeel

Dat klinkt vreemd, vind je niet? Het woord ‘stress’ heeft zo’n negatieve lading, dat we het koste wat kost proberen te vermijden. Want stress associëren we met een vervelend gevoel, met drukte, misschien wel met hoofdpijn en hartkloppingen. En dat willen we liever niet.

Maar eigenlijk is stress vooral een lichamelijke reactie op een situatie. En in bepaalde situaties biedt die reactie je ook grote voordelen. We praten dan over ‘positieve stress’:

Stress laat je nieuwe dingen leren

Weet je nog dat je voor het eerst ging fietsen zonder zijwieltjes? Of dat je rijles had en de instructeur zei: “oké, tijd om de snelweg op te gaan.” Bij menigeen stond het zweet op het voorhoofd en kunnen we gerust spreken van hoge stresspieken. En dat was juist goed! Want dankzij die (positieve) stress heb je geleerd om te groeien, je grenzen te verleggen en jezelf uit te dagen. Kortom: om uit die comfortzone te stappen en iets nieuws te leren.

Stress zorgt voor alertheid

Een stressreactie in ons lijf zorgt ervoor dat we alert zijn. Wanneer jij de straat oversteekt en er komt plotseling een toeterende auto met hoge snelheid aanrijden, dan zorgt jouw lijf er razendsnel voor dat je in veiligheid komt. Ook dit is een vorm van een stressreactie, die zo snel en automatisch gaat, dat je er niet eens over nadenkt. En gelukkig maar, want zoveel tijd heb je in die situatie ook niet!

Stress leidt tot succes

Positieve stress heeft nog meer positieve uitwerkingen op je lichaam: zo activeert het je systeem waardoor je optimaal kunt functioneren en presteren. Je gaat snel en efficiënt werken en wordt creatiever in het bedenken van oplossingen. Zo is stress dus geen energieslurper, maar een belangrijke energieleverancier!

Stress zorgt voor veerkracht

Stress is hard nodig om veerkracht te ontwikkelen. Zeker na een periode van persoonlijke groei of wanneer je op een keerpunt in je leven staat. Best stressvol op dat moment! Maar na zo’n grote uitdaging merk je dat je beschikt over nieuwe krachtbronnen en meer aanpassingsvermogen. Allemaal dankzij die positieve stress.

Positieve stress, hoe dan?

Nu hoor ik je denken: dat klinkt allemaal prachtig, ‘positieve stress’, maar hoe dan? Om stress als positief te kunnen ervaren is één aspect ontzettend belangrijk: zorg voor voldoende herstel tussen de stressvolle momenten.

Te veel nieuwe dingen tegelijk willen leren, te lang op scherp staan of continu op de toppen van je kunnen willen presteren, gaat zeker niet leiden tot positieve stress. Sterker nog: deze combinatie van veel stress en weinig hersteltijd zorgt juist voor negatieve stress. Die variant die we willen vermijden.

Het sleutelwoord is dus balans. Ontspanning na inspanning. Alleen dan werkt stress in je voordeel!

Wil jij concreet aan de slag met positieve stress?

Kun jij wel wat hulp gebruik bij het omvormen van jouw negatieve stress naar positieve stress? Bij het ‘stressbehendig’ worden? Dan hebben we iets tofs voor je: Met Stressbehendig – Het Spel geeft werkgelukcoach Laura je duidelijke tips en adviezen rondom stress. Zo helpt ze jou – met de juiste interventies – met het verlagen van stressgerelateerde klachten en het vergroten van je veerkracht.

Liever in groepsverband aan de slag? Kijk dan eens bij onze trainingen uit vakkenpakket Balans.

Gerelateerd

Zichtbaar met werkgeluk bezig zijn

“Vind jij aandacht voor werkgeluk in de werkomgeving belangrijk” Ja natuurlijk! Kun je je voorstellen dat nog geen 10 jaar geleden de gemiddelde ondernemer deze vraag heel anders […]

Lees verder

Last van Kerststress?

Kerst! Voor de één de mooiste tijd van het jaar, genietend van al die gezelligheid met familie en vrienden, lekker koken, het huis mooi versieren van binnen en […]

Lees verder

Amplitie (wat?) voor meer werkgeluk!

Amplitie. Een term die nog niet heel erg bekend is, maar wél het bestuderen waard. Het is namelijk een voorname trend binnen hr, volgens sommige bronnen zelfs dé […]

Lees verder